Fondacija Vasilije Mokranjac ove jeseni nizom programa obeležava 35 godina od upokojenja jednog od najznačajnijih kompozitora srpske umetničke muzike.


Ciklus otvara koncert posvećen simfonijskoj i koncertantnoj muzici Vasilija Mokranjca 31. oktobra s početkom u 20h u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca.Nastupom Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije pod dirigentskom palicom dirigenta Bojana Suđića, a uz nastup pijaniste Ratimira Martinovića, beogradska publika će imati priliku da sluša Poemu za klavir i orkestar (1983), Svečanu uvertiru (1962) i treću Simfoniju (1967). Koncert se realizuje u partnerstvu sa Muzičkom produkcijom RTS-a.

Tokom novembra meseca očekuje nas i Koncert kamerne muzike Vaslija Mokranjca, na kom će se, pored violiniste i koncert-majstora Beogradske filharmonije Miroslava Pavlovića i pijanistkinje Biljana Gorunović predstaviti i profesori i studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu kao i gudački kvartet Vollmond. Kamerna dela Vasilija Mokranjca, iako izuzetnog kvaliteta, retko se mogu čuti na koncertnim podijumima, pa je jedan od povoda ovog koncerta upravo predstavljanje ovog nedovoljno afirmisanog segmenta opusa Vasilija Mokranjca.

Tokom decembra, Fondacija planira realizaciju dva događaja – klavirski resital Sanje Bizijak i promociju CD-a integralnog klavirskog opusa Vasilija Mokranjca pijaniste Ratimira Martinovića. Pijanistički resital Sanje Bizijak održaće se u Galeriji SANU, dok će se na repertoaru naći dela Frederika Šopena, Roberta Šumana i Vasilija Mokranjca. Koncert je rezultat saradnje Fondacije Vasilije Mokranjac i Muzičke omladine Beograda, sa ciljem pružanja podrške perspektivnim mladim domaćim pijanistima, kao i afirmacije izvođenja dela domaćih kompozitora.

Promocija CD-a pijaniste i univerzitetskog profesora, Ratimira Martinovića u izdanju NAXOSa-Grand Piano Records, na kome se nalazi celokupan klavirski opus Vasilija Mokranjca, biće održana u Muzičkog galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Programi se odžavaju uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a i uz partnersku saradnju Srpske akademije nauka i umetnosti, Fakulteta muzčke umetnosti, Radio televizije Srbije, Muzičke omladine Beograda, Zadužbine Ilije M. Kolarca i drugih.