Fondacija Vasilije Mokranjac nastavlja obeležavanje 35 godina od upokojenja jednog od najznačajnijih stvaralaca srpske muzike


U nedelju, 1. decembra u 20 časova u Atrijumu Narodnog muzeja održan je Koncert kamerne muzike Vasilija Mokranjca. Ovaj koncert drugi je u nizu programa kojim Fondacija Vasilije Mokranjac obležava 35 godina od smrti velikana nacionalne umetničke muzike, kompozitora i akademika SANU Vasilija Mokranjca.

U punom Atrijumu Narodnog muzeja publika je najpre imala prilike da čuje Gudački kvartet Vasilija Mokranjca, delo nastalo za vreme kompozitorovih studija na Beogradskoj muzičkoj akademiji 1949. godine. Premijerno javno predstavljanje ove kompozicije bilo je na Radio Beogradu u interpretaciji Beogradskog kvarteta, dok je na sinoćnjem koncertu izvedeno od strane perspektivnog mladog kvarteta Vollmond (Milana Bjelobaba (violina), Luna Kostadinović (violina), Aleksandra Kijanović (viola) i Pavle Savić (violončelo).

Zatim, publici su se sa sjajnom interpretacijom dela Johana Sebastijana Baha predstavile naše renomirane umetnice, takođe i profesorke Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Sandra Belić (violončelo) i  Ljiljana Vukelja (klavir).

Koncert je zatvorilo jedno od antologijskih dela nacionalne kamerne muzike, Sonata za violinu i klavir Vasilija Mokranjca u sjajnoj, sugestivnoj i nadasve inteligentnoj i kreativnoj interpretaciji violiniste i koncertmajstora beogradske filharmonije Miroslava Pavlovića i pijanistkinje i univerzitetske profesorke Biljane Gorunović. Ovo delo, nastalo tokom rane faze kompozitorovog stvaralaštva, karakteriše nesumnjiva originalnosti stila, ali i oslanjanje na nacionalnu muzičku tradiciju Vasilijevog pretka, čuvenog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i njegovih Rukoveti.

U sklopu programa obeležavanja 35 godina od upokojenja Vasilija Mokranjca, Fondacija će tokom decembra meseca relizovati i promociju CD-a integralnog klavirskog opusa Vasilija Mokranjca pijaniste Ratimira Martinovića, kao i Klavirski resital Sanje Sodad  u Beogradu i Novom Sadu. Svi programi se održavaju uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a i uz partnersku saradnju Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja, Radio televizije Srbije, Muzičke omladine Beograda, Zadužbine Ilije M. Kolarca i drugih.