U Kolarčevoj zadužbini, u utorak 10. decembra promovisan je dvostruki album klavirskih kompozicija Vasilija Mokranjca u izvedbi pijaniste Ratimira Martinovića, objavljen za jednu od vodećih svetskih izdavačkih kuća klavirske muzike – Grand Piano Production, koja je deo izdavačke kuće Naxos zadužena isključivo za klavirsku muziku.

Ratimir Martinović, Ana Marija Srejić, Sara Mandić

 „Nadam se da će ovaj album skrenuti pažnju pre svega internacionalne muzičke javnosti na njegovu muziku i život, i da će tišina za njegov opus koja u tim krugovima traje predugo, naći balans sa eksplozijama, vriskovima, usponima, padovima i spokojom koje je Čovek i Umetnik, Vasilije Mokranjac, nosio tiho, iznutra.“ istakao je pijanista Ratimir Martinović. 

Pored pijaniste i univerzitetskog profesora Ratimira Martinovića, svoje utiske i zapažanja o klavirskom opusu Vasilija Mokranjca i prezentovanoj umetničkoj interpretaciji, ali i položaju domaće umetničke baštine, izneli su muzikolog, novinarka i muzički kritičar, Zorica Premate, muzikolog dr Ivana Medić, kompozitorova ćerka Aleksandra Mokranjac, kao i producentkinja Ana Marija Vilotić.

Aleksandra Mokranjac, Zorica Premate, Ivana Medić, Ratimir Martinović

„Vasilije Mokranjac je u svom prvom stvaralačkom periodu progovarao upravo kroz klavir i to odmah na ekspertski način. S druge strane, taj njegov poslednji period je veoma zahtevan za pijanistu zato što treba da pravi muziku od minijaturnih napomena zapisanih u partituri koju mora da čita, i on istovremeno mora da održava tu užasno snažnu mentalnu tenziju“, naglašava muzikolog Zorica Premate.

Promocija u Kolarčevoj zadužbini bila je povod i za razgovor o interpretaciji. „Na jednom nosaču zvuka, bez atmosfere, bez koncertnog naboja koji postoji, slušalac najpre bude fasciniran koliko je to zaista lepa muzika“, napominje Ivana Medić, muzikolog.

Ivana Medić

Ovim programom Fondacija nastavila je sa obeležavanjem 35 godina od upokojenja kompozitora i akademika SANU, Vasilija Mokranjca (1923-1984). U sklopu programa Fondacija će tokom decembra meseca relizovati i Klavirski resital Sanje Sodad u Beogradu i Novom Sadu. Ulaz na sve programe je slobodan, a isti se održavaju uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a i uz partnersku saradnju Srpske akademije nauka i umetnosti, Radio televizije Srbije, Narodnog muzeja, Zadužbine Ilije M. Kolarca, Muzičke omladine Beograda, Kulturne stanice Svilara i drugih.