U nedelju, 1. decembra u 20 časova u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu održaće se koncert kamerne muzike Vasilija Mokranjca. Ovo je drugi u nizu koncerta iz ciklusa posvećenog velikanu naše umetničke muzike, kompozitoru Vasiliju Mokranjcu, a povodom obeležavanja 35 godina od njegove smrti.


Koncert će otvoriti Mokranjčev Gudački kvartet u d-molu, delo nastalo za vreme studija na Beogradskoj muzičkoj akademiji, 1949. godine. Javno predstavljanje ove kompozicije bilo je na Radio Beogradu, u interpretaciji Beogradskog kvarteta, dok će ga u nedelju izvesti mlad i perspektivni gudački kvartet Vollmond. Iste večeri na programu će biti i Sonata za violinu i klavir Vasilija Mokranjca, koju će izvesti koncertmajstor beogradske filharmonije, violinista Miroslav Pavlović i pijanistkinja Biljana Gorunović. Pored Mokranjčevih dela, publika će na koncertu imati prilike da čuje i dela Johana Sebastijana Baha u izvođenju violončelistkinje Sandre Belić i pijanistkinje Ljiljane Vukelje.

Ulaz na koncert je besplatan, a program se održava u partnerstvu sa Narodnim muzejem iz Beograda, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a i uz partnersku saradnju Srpske akademije nauka i umetnosti, Fakulteta muzčke umetnosti, Radio televizije Srbije, Muzičke omladine Beograda, Zadužbine Ilije M. Kolarca i drugih.

***

Biljana Gorunović je diplomirala i magistrirala na Moskovskom državnom konzervatorijumu. Za PGP RTS snimila je CD sa klavirskim delima Miloja Milojevića. Predaje Klavir i Metodiku nastave klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović diplomirao je na FMU. Sarađivao je sa mnogim dirigentima i umetnicima (Zubin Mehta, Mihail Jurovski, Miša Majski i dr.) Profesor je violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Biljana Gorunović i Miroslav Pavlović

Sandra Belić diplomirala je Cum Laude u klasi Andrea Navarre na Univerzitetu za muziku i izvaođačke umetnosti u Beču. Nastupala je na brojnim koncertima, resitalima i Festivalima širom Evrope, Amerike i Azije, a snimala je za RAI, BBC, NHK (Japan). Predaje violončelo na FMU u Beogradu.

Ljiljana Vukelja je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesroke Nevene Popović, gde je potom i magistrirala. Usavršavala se u klasi renomiranog francuskog pijaniste Mišela Berofa u Frajburgu, a deo njene biografije posvećen je i radu sa švajcarskim pijanistom i dirigentom Žan-Fransoa Antoniolijem u Lozani.

Ljiljana Vukelja i Sandra Belić

Gudački kvartet Vollmond čine Milana Bjelobaba (violina), Luna Kostadinović (violina), Aleksandra Kijanović (viola) i Pavle Savić (violončelo).  Ljubav prema ovoj kamernoj formi i duboka posvećenost održale su stalnu želju za usavršavanjem i kontinuiranim radom, te je za četiri godine postojanja ovaj kvartet pronašao mesto na koncertnoj  sceni širom Srbije, regiona i Evrope.

Quartet Vollmond