Klavirskim resitalom Sanje Sodad u Novom Sadu i Beogradu Fondacija Vasilije Mokranjac u saradnji sa Kulturnom stanicom Svilara iz Novog Sada i Srpskom akademijom nauka i umetnosti nastavlja sa programom obeležavnja 35 godina od upokojenja jednog od najznačajnijih stvaralaca srpske muzike, Vasilija Mokranjca (1923-1984).


Koncert u Novom Sadu zakazan je za ponedeljak, 23.12.2019, s početkom u 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara, dok će se beogradski koncert održati u četvrtak, 26. 12. 2019. u Galeriji SANU s početkom u 18 časova.
Na programu koncerta biće dela Frederika Šopena, Roberta Šumana i Vasilija Mokranjca, dok je ulaz na oba koncerta slobodan.

Sanja Sodad

Sanja Sodad počinje da uči klavir u svojoj šestoj godini u Muzičkoj školi “Kosta Manojlović” u Zemunu u klasi prof. Zlate Maleš. U toku osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja Sanja nastupa sa Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom iz Esena, iz Avinjona, Ukrajinskim simfonijskim orkestrom, orkestrom Vojske Jugoslavije, Gudačima Svetog Đorđa i izvodi resitale u Srbiji, Francuskoj, Rusiji, Japanu, Brazilu, Australiji, Francuskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj republici, Austriji, Italiji, Nemačkoj i Mađarskoj, itd.

Iskustvo stiče i na takmičenjima za mlade u Bukureštu, Košicama, Parizu i Novgorodu sa kojih se vraća sa najvišim priznanjima, a zatim slede i prva nagrada na takmičenju “K.Černi” u Pragu, druga nagrada na takmičenju “V.Horovic” u Kijevu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Valensiji 2010. kao i treća nagrada na skoro završenom “Jeunesses Musicales” takmičenju u Beogradu marta 2019. godine.

U 12-toj godini Sanja postaje student Pariskog konzervatorijuma u klasi Žaka Ruvijea, kao najmlađa u svojoj generaciji i stipendista francuske vlade. 2004. završava studije u Parizu sa najvišom ocenom jednoglasnom odlukom žirija, da bi školovanje nastavila sa Aleksandrom Sacem na Akademiji u Gracu i Elisom Virsaladze u Minhenu. Sanja je bila i stipendista visoke škole Rojal Koledž u Londonu kao student Dmitrija Aleksejeva do 2013. godine. Takođe se usavršava sa uglednim muzičarima kao što su Moris Burg, Menahem Presler, Ferenc Radoš, Igor Lasko, Feliks Gotlib, Stanislav Počekin i Itamar Golan.

Sa sestrom Lidijom osniva 2002. godine klavirski duo koji sa uspehom nastupa na najznačajnijim festivalima kao što su BBC Proms u Londonu, Fol Žurne u Nantu i u Tokiju, Rok d’Anteron, kao i BEMUS, NOMUS i SOMUS festivalima u Srbiji, itd. 2005.godine osvajaju dve specijalne nagrade na takmičenju ARD u Minhenu što im omogućava nastupe sa najprestižnijim orkestrima – Nacionalni Francuski orkestar, Sinfonia Varsovia, Orkestar francuskog Radija, Britn Sinfonija, Hong Kong Sinfonijeta.

Sanjina diskografska ostvarenja su toplo primljena od strane kritike – njen prvi solistički disk izašao je 2013.godine za francusku diskografsku kuću DiscAuverS sa kompletnim Etidama-slikama Sergeja Rahmanjinova dok je Duo Bizjak za francusku kuću Mirare snimio kompletna dela Stravinskog i koncerte Pulanka i Martinua sa Štutgartskom filharmonijom za englesku kuću Onyx.

***

Programi u sklopu obeležavanja 35 godina od upokojenja kompozitora i akademika Vasilija Mokranjca ( 1923-1984 ) održavaju se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a i uz partnersku saradnju Srpske akademije nauka i umetnosti, Kulturne stanice Svilara, Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Narodnog muzeja, Radio televizije Srbije, Muzičke omladine Beograda, Zadužbine Ilije M. Kolarca i drugih.